Mistä tunnistaa varjojohtajan

Kirsi Mäkinen bloggaa: Miten valta ja vastuu yhdistyvät?

Mistä tunnistaa varjojohtajan


Yhdysvaltain uuden presidentin aikaansaannokset herättivät ajatukseni. Viimeisin uutinen ilmastosopimuksen suhteen sai pohtimaan kysymystä missä on johtajan vastuu oman toimintansa vaikutuksista muihin ihmisiin, yhteiskunnalle, ihmiskunnalle tai vaikka maapallon tulevaisuudelle meidän jälkeemmekin?

Tämä tapaus on vain esimerkki monista niistä varjotilanteista mitä johtamistyylissä voidaan havaita. Mielestäni johtajan oma vastuunottaminen ja sen tyyli kertovat paljon henkilön oman tietoisuuden kokonaistilanteesta. Johtaako hän egolla vai sydämellään? Löytyykö ymmärrystä ja myötätuntoa muille vai onko kyseessä vain oma etu. Donald Trump on kertonut ajavansa Yhdysvaltojen etua, ”America first”.

Varjojohtamisen piirteitä

Huolestuttavaa tällaisessa johtamismallissa, johon liittyvä kehitys alkoi tuhansia vuosia sitten, on se, että sen voidaan tulkita sijoittuvan ihmisen tietoisuuden kehityksessä mittarin alimmille portaille. Ei siis ole ihme, että vastarinta on presidentin päätöksille kovaa, koska ihmiset tunnistavat kehityssuunnan olevan taaksepäin. Harmi vaan, että puolet Yhdysvaltojen kansastakin edustaa samantyylistä ajattelumallia.

Trump on tuonut esiin monta toimintalogiikkaansa. Hän haluaa rakentaa muurin pitääkseen meksikolaiset poissa Yhdysvalloista. Paha Meksiko on ilmeisesti hyökkäämässä Yhdysvaltoihin joukolla rajan takaa. Tällainen ajatus perustuu mahdolliseen pelkoon siitä, että meksikolaisista koituu haittaa Yhdysvaltain edulle. Vihollinen tulee siis eristää, väkisin.

Hän uskoo voivansa hallita elämää ja muita ihmisiä kontrollilla ja pakotteilla. Kontrolliakin hän soveltaa vain asioihin, joissa hänen oma etunsa kuten omat liiketoimet eivät ole uhattuna. Tällainen uhkakäsitys, joka liittyy sisäiseen turvattomuuden tunteeseen, saattaa johtaa myös epäeettiseen käyttäytymiseen, kuten nyt ilmastosopimuksessa tapahtuu. Johtaja ei näe ongelmaa oman etunsa ajamisen tavoissa ja laajemmassa perspektiivissä. Sama oli havaittavissa hänen päättäessä rajoittaa tiettyjen maiden kansalaisia tulemasta maahan. Hän on selvästi jakanut ihmiset kansalaisuudenkin suhteen hyviin ja pahoihin.

Hän vähättelee omia tekojaan ja tuomitsee muiden teot. Kaikki ne hän tulkitsee olevan itseään vastaan, jos ei näe yksimielisyyttä. Asioihin löytyy aina syyllinen jostain muualta kuin itsestä. Kuraa saavat niskaansa niin maan hallintokoneisto kuin muutkin johtajat. Jään odottelemaan milloin hän alkaa syyttää äänestäjiään jostain.

Kenkää tulee kenelle tahansa, joka ei kunnioita häntä. Näin suoraviivaisella toiminnalla hän korostaa omaa valtaansa. Hän haluaa pitää kansan ja johdon kuuliaisena hiljaa. Ne, jotka rohkenevat olla eri mieltä ja tutkia jopa hänen toimintaansa, saavat lähteä. Sen jälkeen hän tekeytyy uhriksi ja syyttää myös mediaa hyökkäyksistä itseään vastaan. Kunnioittava suhtautuminen, olipa suhde muihin sitten millainen tahansa, on Trumpille tärkeämpää kuin asioista avoimesti puhuminen. Tämä ilmenee käytännössä ongelmien käsittelyn välttelynä, salailuna ja niiden siirtämisenä muiden syyksi. Parhaillaan hän varmaankin miettii, miten peittelee omat jälkensä vaalivoittonsa manipuloinnin suhteen.

Valta ja vastuu liittyvät yhteen

Maapallomme tulevaisuus ei ole samantekevää kaikille rikkaille, monet heistä, kuten Bill Gates, ovat luoneet säätiön yhteisen hyvinvoinnin edistämiseen. Silti tulee joskus mieleen isoja kysymyksiä. Jos ihminen saa elämässään kaiken ja jos hänellä on kokemus siitä, että voi tehdä mitä vaan joutumatta vastuuseen, tuleeko hän silloin sokeaksi sille, kuinka etuoikeutettu oikeasti on? Onko tällaisella ihmisellä myötätuntoa ollenkaan?

”America first” -ajatus on egoistinen ja huonolla tavalla itsekäs. Jos siihen lisätään vielä valtaa näin paljon kuin Yhdysvaltain presidentillä on, katoaako samalla käsitys vastuullisuudesta omassa työssä? Mitä tuleekaan vielä tapahtua ennen kuin ihmiset oppivat käyttämään sitä itse vastuullisesti, antamalla sitä niille, jotka myös ymmärtävät vastuunsa sen käyttäjänä?

Kirsi Mäkisen kaikki blogikirjoitukset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Kirsi Mäkinen

”Olen tyytyväisemmän työn, työyhteisön ja työelämän valmentaja, kouluttaja ja konsultti. Haluan auttaa yksilöitä, tiimejä ja työyhteisöjä löytämään uudelleen suunnan ja yhteyden koko potentiaalinsa hyödyntämiseen työssään sekä edistää kasvua ja hyvinvointia.” Kohti koko potentiaalia:
www.tyytyvaisyydenhaaste.fi