Miksi ”vain” elämää?

Timo Järvinen bloggaa: Miten kohtaamme elämämme ilot ja surut?

Miksi ”vain” elämää?


”Vain elämää” on jälleen ihmisten huulilla, kun tunnetut laulajat kokoontuvat olohuoneissamme toistensa tunteellisten tulkintojen äärelle. Pöydän äärellä käydään läpi kansansuosikkien elämänvaiheita, etenkin vaikeita kokemuksia.

Miksi ohjelman nimi on ”Vain elämää”? Miksi kohtaamme usein ikävät kokemukset ja tapahtumat tokaisemalla ”tämä on vain elämää”?

Yritämmekö vähätellä ikäviä asioita? Jos nuoripari eroaa, suhtautumistavaksi saatetaan valita ”vain elämää”. Jos nuoripari viettää häitään, kenenkään suusta ei lipsahda ”vain elämää” – se kuulostaisi jopa loukkaavan väheksyvältä. Ehkä esimerkiksi bestman mainitsisi puheessaan ennemminkin ”elämää suuremman” rakkauden.

Eivätkö molemmat ilmaisut ole kuitenkin totuuden vääristelyä? Elämässä mikään ei ole ”vain elämää” eikä ”elämää suurempaa”. Elämä on elämää, iloineen ja suruineen.

Ehkä ”vain elämää” on yritys tulla toimeen tosiasioiden kanssa: elämä tuo eteemme surua, murhetta ja kipua. Vähitellen on luovuttava kaikista hyvistä asioista. Pyrkimys on hyödyllinen – mitä hyväksyvämmin suhtaudumme rajallisuuteen ja luopumisen vääjäämättömyyteen, sitä onnellisempaa elämämme on. Taistelu maailmankaikkeuden kokoista tuulimyllyä vastaan ei ole voitettavissa.

Kun ikäännymme, joudumme vähitellen luopumaan kaikesta, mihin olemme tottuneet. Lopulta myös itsestämme. Oikeanlaisella ”vain elämää” -asenteella voimme hyväksyä tosiasiat ja iloita siitä, mikä on vielä mahdollista – myös uusista ilonpisaroista, joiden huomaamista kannattaa opetella. Muutoin vaarana on elämän tuhlaus surkutteluun.

Olkoon elämämme vuoroin ”vai elämää” ja ”elämää suurempaa”. Hyväksytään luopuminen ja iloitaan uudesta hyvästä.

Timo Järvisen kaikki blogikirjoitukset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Timo Järvinen

Timo Järvinen on Parempi Bisnes -verkkolehden päätoimittaja, yrittäjä ja kirjailija.