Luovuus on suojelukohde

Kirsi Mäkinen bloggaa: Tyrmättiinkö neronleimauksesi? Miten suojella itseä ja omaa luovuutta?

Luovuus on suojelukohde


Joka kerta, kun haluan antaa parastani, kuten esim. blogia kirjoittamalla, kohtaan saman tunteen, ahdistuksen. Viime vuosina tämä tunne on ollut minulle päivittäistä, ja siihen liittyy usein vahva epävarmuuden sietämisen haaste. Tunne on kuin Chisulla, joka kertoi, että pitäisi munia jokin kultamuna, jotta ura laulajana jatkuu. Vasta viimeisen vuoden aikana olen tajunnut, että kyse on luovuuden tuskasta ja ahdistuksesta.

Pienyrittäjyys on hurja itsetuntemuksen, itsetunnon ja itseluottamuksen testaamisen matka joka ikinen päivä. Erityisesti se on sitä silloin, kun kohtaat vastarintaa eikä kaikki mene kuten toivoisit. Yhä useammin tämä on se tie, jonka läpi täytyy mennä, jotta voi joskus myös onnistua. Ilman epäonnistumista ei olisi onnistumista. Ilman ahdistusta ei synny uutta. Tätä asiaa kuvattiin monin tavoin myös eräässä hyvinvointiseminaarissa, johon osallistuin. Oman elämänsä sankari joutuu väistämättä kohtaamaan tämän tuskan halutessaan synnyttää uutta ja tehdä jotain toisin kuin ennen.

Miten suojella luovuutta?

Tutki sitä tunnetta, kun olet saanut ison oivalluksen, jonka haluat viedä eteenpäin. Kokemuksesta ehkä tiedät, kenelle siitä uskaltaa alussa edes kertoa. Moni vastaantulija ei ole tietoinen siitä, mitä olet tekemässä ja miten tärkeä tämä asia on sinulle. He eivät pysty itse näkemään asioita yhtä pitkälle tai avoimesti. He kertovat tylysti kaikki uhkakuvat, jotka ideassasi huomaavat. Tämä ei auta sinua menemään eteenpäin. On siis syytä harkita, kertooko ideastaan lainkaan sen ollessa vielä ”hoiva-asteella”.

Hoiva-asteella olevaa ideaa kannattaa suojella varjellakseen itseään ihmisiltä, jotka näkevät ensimmäiseksi uhat ja riskit mahdollisuuksien sijasta. Tämä on viisasta, jotta asia ei jäisi sikseen jo ideointivaiheessa. Uhat syntyvät mieleemme luontaisesti ilman pohdintaa. Ne, joita haluat neuvoa tuossa tilanteessa, tunnistavat kyllä uhat itsekin. Se ei tarkoita, etteikö uhista voisi keskustella. On hyvä reflektoida, kun hetki on oikea.

Uudet asiat kohtaavat aina vastarintaa, koska ne poikkeavat tutusta ja turvallisesta. Uutta luovalle on hyvä antaa tilaa ideointivaiheessa. Riskejä voi pohtia vasta sitten, kun hetki on oikea – sen hetken tietää luova ihminen itse. Luovuus on prosessi, joka menee eteenpäin ja laittaa kohtaamaan myös realiteetit ja uhat.

Aina löytyy niitä, jotka ovat valmiita leikkaamaan idealtasi siivet ilman, että kuulevat siitä sanaakaan enempää. On myös niitä, jotka antavat neuvoja ja alkavat muokkaaman ideastasi oman näköistään pyytämättä. On tärkeää suojella omaa itseluottamustaan ja itsetuntoaan näissä tilanteissa, jos tunnistaa taipumusta muiden mielipiteiden liialliseen kuunteluun. Järjen ääni on usein myös luovuuden tuho. Joskus järki osoittautuu luovan idean kannalta hyväksi, joskus huonoksi. Sitä ei voi tietää muuten kuin kokeilemalla ja testaamalla. Iso osa luovasta työstä on valmistautumista onnistumisen kohtaamiseen.

Usko unelmiin auttaa epävarmuuden sietämisessä

Ideasi saattaa olla niin suuri, että vaikka sielussasi tiedät sen toteuttamisen olevan teoriassa mahdollista ja tunnet, että taitosi ja osaamisesi riittää, se vie paljon aikaa. Saatat ehkä tietää alun ja lopun mutta et sitä, mitä niiden välillä tapahtuu ja mitä haasteita tulee vastaan. Toiset luovuttavat jo tässä vaiheessa, kun kaikki pelimerkit eivät ole näköpiirissä. Luovuus on hidasta työtä, ahdistavaa, epävarmaa ja joskus myös taloudellisesti kannattamatonta, mutta tuottaessaan hyvin palkitsevaa.

Voi olla, ettet voi toteuttaa koko suunnitelmaasi yksin. Ideasi käytäntöön viemiseen ja loppuun saattamiseen saatat tarvita ihmisiä, jotka sanovat suunnitelmallsesi ”kyllä”. Miten löytää nämä ihmiset? Miten löytää oikeanlaisia yhteistyökumppaneita, jotka osaavat aidosti iloita ideoistasi silloin, kun ne ovat hoiva-vaiheessa ja tukea kasvuasi idean kanssa kohti sitä, että heidän todellinen hyötynsä sinulle paljastuu?

Luova ihminen ei prosessia aloittaessaan välttämättä tunnista hyödyllisimpiä ihmisiä ja asioita. Joskus ne paljastuvat vasta lopussa. On mahdollista, että joku seuraa toimintaasi hiljaa sivusta ja tulee mukaan vasta sitten, kun oikeasti tarvitset häntä. Harvalla on pelisilmää seurata tilannetta rauhassa ja tulla mukaan vasta, kun häntä oikeasti tarvitaan. Näin luovuus saa tilaa kasvaa ilman ehtoja, vaatimuksia ja rajoitteita.

Kirsi Mäkisen kaikki blogikirjoitukset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Kirsi Mäkinen

”Olen tyytyväisemmän työn, työyhteisön ja työelämän valmentaja, kouluttaja ja konsultti. Haluan auttaa yksilöitä, tiimejä ja työyhteisöjä löytämään uudelleen suunnan ja yhteyden koko potentiaalinsa hyödyntämiseen työssään sekä edistää kasvua ja hyvinvointia.” Kohti koko potentiaalia:
www.tyytyvaisyydenhaaste.fi