Luovuuden avaimet

Mistä syntyy luovuus, mistä syntyvät työelämän innovaatiot ja ideat?

Luovuuden avaimet


Nyt jos koskaan työelämä tarvitsee luovuutta ja uusia ideoita. Tarvitaan rohkeutta mennä eteenpäin, rohkeutta kokeilla ja luoda uutta. Erityisesti tarvitaan johtamista, joka osaa synnyttää luovuutta ja antaa luovuudelle mahdollisuudet. Luovuuden liekin syttyminen ei ole itsestäänselvyys. Liian helpolla se onnistutaan myös sammuttamaan kritiikillä ja kyseenalaistamalla.

Milloin viimeksi sinun työpaikallasi pysähdyttiin ja annettiin luovuudelle tilaa ja erityisesti aikaa?

Luovuutta voi ruokkia oikeilla eväillä. Luovuus ja ideat voivat syntyä yllättäen, kun ihmisen mieli on oikeassa tilassa. Luovuuden syntymiseen tarvitaan rauhoittumista ja pysähtymistä. Luovuus ei kukoista kiireessä eikä stressissä. On tärkeää antaa itselleen lepoa, palautumista ja rauhoittumista. Kuormittuneet aivot eivät pysty tuottamaan uutta tai ideoimaan.

Luovuus syntyy ainoastaan levollisuudesta itsensä kanssa. Rauhasta, ”hitaasti kävelemällä”. Pysähtymällä ja kuuntelemalla itseään.

Luovuus ei asu moottoriteillä, liikennevaloissa eikä toimiston nurkissa. Luovuus löytyy metsän siimeksessä, meren äärellä, hiljaisuudessa ja luonnossa. Luovuutta ruokitaan jouten ololla, ajattelemalla ja pysähtymällä. Luovuus syntyy odottamatta. Luovuus ei tule väkisin tekemällä, eikä mailaa puristamalla synny suuria asioita.

Isot asiat alkavat pienistä hetkistä ja asioita ihmettelemällä. Löytämällä pienen lapsen kyvyn ihmetellä asioita voi syntyä uutta. Luovuus syntyy levollisuudesta itsensä kanssa.

Aikuisia ja työelämää ohjaavat rajoittavat ajatukset ja uskomukset. Monta hyvää ideaa jää syntymättä ja kokeilematta. Ei ole turhaan sanottu, että ”mies joka on käytellyt koko elämänsä vasaraa näkee vaan nauloja”.

Luovuuden kukoistukseen tarvitaan läsnäoloa, itseluottamusta ja rohkeutta. Luovuuden synty voi saada kipinän intuitiosta. Intuition kuuntelua voi myös harjoittaa pysähtymällä ja kuuntelemalla itseään. Luovuuteen tarvitaan aina myös erilaista ja uudenalaista näkökulmaa. Tätä helppoa harjoitusta käytetään liian vähän työelämässä.

Luovan työyhteisön tunnistaa avoimesta ilmapiiristä. Työpaikoille tarvitaan enemmän heittäytymistä, huumoria ja yhteen hiileen puhaltamista. Kateus, pelko ja kiire vähentävät luovuutta. Työyhteisössä on tärkeää, että ideoimiseen on varattu aikaa ja mahdollisuuksia. Kun yksilöiden voimavarat ovat kunnossa ja johtajuus tukee luovuutta, mitä vain voi syntyä.

Mari Ravattisen kaikki blogikirjoitukset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Mari Ravattinen

Mari Ravattinen on työfysioterapeutti ja hyvinvointivalmentaja. Osaamisena on yksilön ja työyhteisön hyvinvointivalmennus. Tavoitteena on tuottaa parempaa työelämää, läsnäoloa ja luovuutta.
Mielen Melodiat -verkkosivut