Luolamiehen vaistot työelämässä

Luolamies. Luolanainen. Still going strong.

Luolamiehen vaistot työelämässä


Väittävät, että ihmisen aivot ovat fysiologiselta kehitysasteeltaan edelleen luolamiehen tasolla. Ja että siitä johtuu muun muassa tyypilliset reaktiomme stressiin ja muutokseen. Luolakansalle oksan rasahdus tai yllättävä varjo saattoi merkitä kuolemaa. Varsin perusteltu syy valita nopeasti, paetako vaiko taistella. Tai vähintäänkin jähmettyä tarkkailuasemiin ja pysytellä hyvän aikaa täydessä hälytysvalmiudessa.

Sama meininki jatkuu 2000-luvun ihmisversiossa. Varautuneisuutemme huutaa (code red) erinäisten henkisten rasahdusten tai lähiympäristön poikkeamien myötä. Reaktioiden vahvuus vaihtelee yksilöittäin. Pelko omasta selviytymisestä leimaa olotilaa, käyttäytymistä ja vuorovaikutuksen sävyjä.

Mitä jos?

Uhkaava ”mitä jos” –ajattelu aiheuttaa enemmän pelkoa kuin tilanne, joka on päällä. Näin totesi ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen, kun häneltä kysyttiin pelkäämisestä ja työnsä vaaroista. Liian paljon tiesvaikkamitä turhaan pelänneenä teen johtopäätöksen, että useimmat pelkomme ovat itse aiheutettuja ylivarovaisuuden haittaohjelmia.

Mitä jos kääntäisimme tämän kyseisen mekanismin eduksemme? ”Mitä jos” –ajatteluhan on kekseliäisyyden ja luovuuden esiaste. Se on avu, jota joku osaa käyttää selkeästi paremmin hyödykseen kuin joku toinen. Ne, jotka ovat valinneet sen hyviskaveripiiriinsä, tuntuvat pärjäävän elämässään paremmin.

Kääk – pensaikossa rapisee!

Työelämässä mikään ei ole varmaa. Miksi olisikaan, eihän elämässäkään ole. Kun epävarmuus iskee, ei pidä vaistomaisesti painaa paniikkinappulaa tai lamaantua. Valitse eteenpäin vievä valppaus. Tee havaintoja mahdollisuuksistasi, myös no-can-do-alueilta. Ala taktikoida. Laadi sotasuunnitelma tyylikkäistä poistumisreiteistä. Tai vaihtoehtoisesti suo ajatus positiosi säilyttämisen skenaariosta askelmerkkeineen. Tee notkeasti kokeilevia, tilannetta tasaavia aloitteita. Herkistä reaktiokykysi vastaanottamaan itsellesi edullisia signaaleja.

Yrittäjä on kaiken aikaa taistelutantereella hänkin. Milloin stressikäyrää nostattavat kilpailijat, milloin yleinen taloustilanne, milloin asiakkaiden ailahteleva liikehdintä. Yhtä kaikki, rento valppaus on ajan hermolla pysymisen ja kehittymisen edellytys. Katvealueiden havainnointia, tarjonnan uudelleen asemointia, nopeaa päätöksentekoa. On elintärkeää olla koko ajan herkkänä toimintaympäristön muutoksille, aistia kehityksen suuntaa.

It’s good to be a luolamies

Oletko joskus pahoittanut mielesi yhdestä negatiivisesta kommentista, vaikka mukana on tullut moninkertainen määrä kiitosta ja kehua? Laita luolamiehistön syyksi. Sen on hengenpitimikseen noteerattava kaikki mahdolliset uhat. Kiitoksissa paistatteleminen kun voi olla perin kohtalokasta.

Ei pidä antaa luolamiehen vaistojen lamaannuttaa itseä. Kannattaa mieluummin valita terhakka, toimintakykyä aktivoiva valpastuminen. Joka tapauksessa on syytä hyväksyä tämän sisäisen pikkuveijarin olemassaolo. Eikä antaa sen ikiaikaisen käyttäytymismallin johtaa harhaan. Hyvää se tarkoittaa. Joten tee siitä liittolaisesi.

Elina Arasolan kaikki blogikirjoitukset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Elina Arasola

Elina Arasola on yleisutelias yrittäjä, joka jatkaa ihmisten ammatillista kehittämistä siitä, mihin oppilaitokset lopettavat. Elina bloggaa aiheista osaaminen, oppiminen, työurat ja ihmisyys työelämässä. Tai sitten jostain ihan muusta.

SmartUp Oy
Twitter
LinkedIn
Yrittäjän elämää / FB