”Laakista vainaa”

Timo Järvinen bloggaa: Haudankaivajan vanhat nyrkkisäännöt sopivat tämän päivän työelämään.

”Laakista vainaa”


Olin vuosikymmeniä sitten kesätöissä hautausmaalla. Työnohjaajanani toimi rempseä haudankaivaja, joka opasti nuorta oppipoikaa nasevin sanakääntein. Paljon nähneen mestarin opit palasivat mieleeni kesken intensiivisen työpäivän, johon ei juuri taukoja mahtunut. Kiire, liian monta ajatusta päässä, huono asento, niskan jäykkyys ja orastava päänsärky.

Kun asetuin jumppamatolle, ajatuksiini nousivat hautuumaan työt ja haudankaivajan terävät neuvot.

Leikkasin nurmikkoa, kuten moni muukin kalmiston kesähessu. Työ oli varsin helppoa ja sujui hyvin, jos kukkien päälle kaatunutta hautakiveä tai liian lyhyeksi pikkutraktorilla ajettua nurmikkoa ei lasketa lukuun. Kisällinäytteeni oli haudan kaivaminen lapiolla. Työ oli raskasta – mitä syvemmälle kaivauduin, sitä korkeammaksi kohosi hiekkakumpu haudan vierellä ja sitä uuvuttavammaksi kaivaminen muodostui.

Kokenut haudankaivaja oli oppinut suhtautumaan raskaaseen työhön viisaasti. Tasatunnein hän vilkaisi rannekelloaan ja tokaisi: ”Taas on tunti nu**ittu.” Lausahdusta seurasi tupakan mittainen tauko, hautakiven päällä istuen. Joskus juteltiin jotain turhanpäiväistä, useimmiten ainoastaan oltiin ja kuunneltiin hiljaisuutta.

Kun toisinaan innostuin suorittamaan annettua tehtävää turhankin vauhdikkaasti, haudankaivaja muistutti, ettei kiirehtiminen kannata. ”Tehdään töitä pikkuhiljaa”, oli konkarin neuvo. Miksi hätäillä työssä, jota riittää edessäpäin siihen saakka, kunnes univelat kuitataan haudassa. Kiire hautausmaan hiljaisten asukkien keskellä tuntuu ajatuksenakin absurdilta.

Haudankaivajan kolmas neuvo soveltuu tilanteeseen, jossa jokin pikkuasia kannattaa hoitaa kerralla kuntoon. Kun korjasimme ruohonleikkuria ja ympärillämme pörräsi ampiainen, mestari huitaisi ötökän hengiltä ja summasi tuloksen: ”Laakista vainaa.”

Kiirehtiminen ei kannata, mutta pienien asioiden kanssa on turha askarrella määräänsä enempää.

Tässä kohtaa taidan pitää pienen tauon, koska taas on tunti tehty töitä.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Timo Järvinen

Timo Järvinen on Parempi Bisnes -verkkolehden päätoimittaja, yrittäjä ja kirjailija.