Kannustuksen kantava voima

Mari Ravattinen bloggaa: Milloin viimeksi sanoit jollekin jotain kannustavaa?

Kannustuksen kantava voima


Kannustaminen ja positiivisen palautteen antaminen ei ole kaikille helppoa eikä luontevaa. Meistä jokainen voi harjoitella parempaa vuorovaikutusta ja kannustamisen kulttuuria. Harjoittamalla myötätuntoa itseäsi kohtaan kasvaa myötätuntosi myös muita kohtaan.

Myötätunto ja empatia antavat meille kyvyn nähdä ja tuntea asioita ja ihmisiä paremmin. Niiden vaikutuksesta meille syntyy kyky nähdä ympärillä olevissa ihmisissä hyvää ja alamme nähdä muiden vahvuuksia. Empatian myötä meille kehittyy tunnetaitoja nähdä tilanteita, joissa kannustamista kannattaa hyödyntää.

Kannustamisella ja myönteisyydellä on valtava eteenpäin vievä voima. Pysähdy miettimään hetkeksi omaa toimintatapaasi arjessa vuorovaikutuksen näkökulmasta.

Viljeletkö ympärillesi kannustamisen kulttuuria?

Millaista vuorovaikutusta toteutat itse arjessasi?

Millainen vuorovaikutuksen kulttuuri on omassa työyhteisössäsi?

Kyselin ihmisiltä ja asiakkailtani, muistavatko he lapsuudestaan tai nuoruudestaan tilanteita tai ihmisiä, jotka olisivat kannustaneet heitä. Vastauksina sain kuulla koskettavia tarinoita opettajista, jotka olivat luoneet uskoa silloin, kun kukaan muu ei uskonut. Vanhemmista, jotka olivat antaneet tilaa olla sellainen kuin on. Valmentajista, jotka ovat kirittäneet kentän laidalla. Isovanhemmista, jotka ovat sanoneet, että kyllä sinä pärjäät. Naapurin sedästä, joka jaksoi kuunnella nuoren pojan ajatuksia ja kannustaa arjessa.

Hienointa oli nähdä ja tuntea tunnelataus, kun ihmiset kertoivat tarinoita. Heidän silmiinsä syttyi kipinä tai liikutuksen tunne, kun he muistelivat elämänsä kannustajia. Kannustajien ja tilanteiden muisteleminen nosti silmin nähden tunteita pintaan.

Yllätyin siitä, että kohtasin myös samalla kysymyksellä hiljaisuutta ja lauseita, että kukaan ei ole kannustanut tai jäänyt erityisesti mieleen. Nämä vastaukset saivat minut mietteliääksi. Voisimmeko luoda sellaisen arjen ja maailman, jossa jokainen voisi kokea saavansa kannustusta?

Meistä jokainen voi kehittää omia vuorovaikutustaitojaan. Kannustamalla toisiamme voimme vahvistaa kokonaista työyhteisöä, perhettä ja yksilön voimavaroja. Kannustamisen kulttuurin aloittaminen vaatii rohkeutta ja taitoa nähdä asioita positiivisin silmin. Tarvitaan myös kykyä asettua toisen ihmisen tilanteeseen ja asemaan.

Työhyvinvoinnin näkökulmasta työkavereiden kannustaminen tai positiivisen palautteen antaminen ei maksa mitään ja tulokset voivat olla todella vaikuttavia. Työyhteisövalmennuksissa olisikin hyvä harjoitella erilaisten temperamenttien ymmärtämistä ja keskustella vuorovaikutuksen voimasta. Kun opimme ymmärtämään ihmisten erilaisuutta, opimme näkemään erilaisuuden myös työyhteisön vahvuutena.

Kannustamisen kulttuuri ei synny itsestään, vaan jokaisella on siinä iso vastuu. Jokainen meistä voi tuoda kannustamisen kulttuuria arjessa erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin ja kohtaamisiin. Kannustamista voi harjoittaa kasvotusten tai digitaalisessa maailmassa. Tykkää-napin painaminen tai positiivinen kommentointi voi olla jollekin erittäin tärkeä ja voimaannuttava asia juuri sillä hetkellä.

Olemme usein itsellemme arjessa enemmän ankaria kuin lempeitä. Ruoskimme itseämme vielä kovempiin saavutuksiin ja tavoitteisiin sekä omassa arjessa että työelämässä. Epäonnistumiset kuuluvat meidän kaikkien elämään. Jos hyvä ystävämme epäonnistuu tai kohtaa vaikeuksia, haluamme kannustaa ja välitämme hänen jaksamisestaan. Voisimmeko toimia itseämme kohtaan samoin ja olla myös itsemme paras ystävä ja kannustaja?

Jätämme liian paljon hyviä asioita sanomatta. Olenkin monesti pohtinut, miksi kauniit kiitoslauseet lausutaan usein läksiäisissä eikä arjessa matkan varrella.

Sanoilla on valtava voima. Anna rohkeasti kannustukselle sijaa omassa arjessasi. Sanoilla voit voimaannuttaa. Erityisesti vaikeuksien keskellä meistä jokainen tarvitsee kannustusta. Menestyksen ja voiton huumassa on helppo onnitella ja kannustaa. Muistelemalla sinulle tärkeitä kannustajia voit voimaannuttaa mielesi tähänkin päivään.

Olen kiitollinen, että elämässäni on ollut ja on tänä päivänäkin kannustajia. Heidän ansiostaan olen tänään sellainen kuin olen. Olen saanut kasvaa vaikeuksien ja kannustuksen kautta. Olen saanut ylittää itseni ja löytää oman itseni. Olen saanut voimaa mennä eteenpäin, vaikka äänet ovat takana huutaneet, että et onnistu. Kasvun matka jatkuu meillä jokaisella omalla tavallaan joka ikinen päivä. Ripotellaan meidän jokaisen arkeen enemmän kannustusta.

Arjen kannustus on pieniä tekoja ja sanoja. Jokainen meistä voi olla kannustaja.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Mari Ravattinen

Mari Ravattinen on työfysioterapeutti ja hyvinvointivalmentaja. Osaamisena on yksilön ja työyhteisön hyvinvointivalmennus. Tavoitteena on tuottaa parempaa työelämää, läsnäoloa ja luovuutta.
Mielen Melodiat -verkkosivut