Itämainen filosofia istuu digitaaliseen maailmankuvaan

Juha Kuivainen bloggaa: ”Muutos on.”

Itämainen filosofia istuu digitaaliseen maailmankuvaan


Ensimmäinen blogini Rohkeus muuttaa luovuuden lihaksi herätti keskustelua virtuaalikäytävillä ja rohkaisi kirjoittamaan lisää. Käyty ajatustenvaihto muistutti vuorovaikutuksen tärkeydestä; näkemyksien törmäyttämisellä kun on taipumus synnyttää ennalta-arvaamattomia oivalluksia. Niitä saimme.

Tässä blogissa esittelen astetta diipimmän aiheen. Kirjoitukseni ei välttämättä aukea ensi lukemalta, eikä lopultakaan puhuttele kaikkia. Kummallisesta aiheesta kirjoittamiseni motiivina toimii halu sponssata ihmiset ensin -ajattelua, jonka myös Accountor on omaksunut keskeiseksi arvoksi. Nimittäin samaistan tämän periaatteen kaikkien kukkien kukkimiseen – ja yhteisön kukoistaminenhan suorastaan huutaa epätavanomaistenkin ajatusten ilmaisemista. Tässä panokseni:

Oletko pohdiskellut neljättä ulottuvuutta viime aikoina? Tämähän onnistuu vaikkapa 4D-tulostamiseen perehtymisen kautta. En tarkoita tulostimen purkamista komponenteiksi, vaan totaalista äimistelyä, joka lähtee kelautumaan siitä, että se lisäulottuvuus, joka kolmiulotteiseen kappaleeseen ilmestyy, on muutos. Neljäs ulottuvuus = muutos.

Neljäs ulottuvuus osoittaa meille, että muutos on perusolevainen. Niinpä siis, jos viisastella haluat, kuullessasi kliseen muutos on jatkuvaa, voit vinkata esittäjää tiputtamaan turhan ja lievästi harhaanjohtavankin ”jatkuvaa” sanan pois.

Muutos on.

Miten sitten kävi pysyvän, epäjatkuvan ja muuttumattoman – ja tasapainon? Tasapaino säilyy edelleen kaikkein tärkeimpänä, mutta tasapaino pitää muistaa samaistaa muutokseen.

Jep.. sanoinhan että diippiä – ja jos haluat tälle ladulle lähteä, niin tsekkaa vaikka miten taolaisuus (yin-yang) kuvaa tasapainon dynaamisena. Saatat yllättyä, miten hyvin muinaisen itämaisen filosofian tapa hahmottaa muutos istuu digitaaliseen maailmankuvaan.

Uudessa maailmassa tasapainosta muodostuu mitä upein kehityskertomus.

Olisi dramaattista jättää tähän, mutta palaan vielä lyhyesti rohkeuteen, josta viimeksi kirjoitin. Tai paremminkin rohkeuden ja tasapainon suhteeseen.

Ajattele seisovasi pallon päälle sijoitetulla vanerilevyllä. Nurkassa seisominen ei pidä tasapainoa – rohkeus on yksi nurkista. Muut kolme nurkkaa ovat viisaus, kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus. Iän karttuminen ei paranna fyysistä tasapainokykyä mutta tukee henkistä kehittymistä.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Juha Kuivainen

Tietopohjaiselta suuntaukselta olen kauppa- ja insinööritieteen, liiketalouden, humanistin ja filosofin yhdistelmä. Työssäni pidän tärkeänä, että pään kummatkin puolet ja sydän toimivat yhteen. Niin tärkeänä, että toivon sinunkin tarttuvan tähän ajatukseen. Muutaman kuluneen vuoden aikana olen esitellyt NetSuiten Suomen markkinoille ja nyttemmin myös Accountorille. Työskentelen Accountor FullScale -evankelistana ja -arkkitehtina konsernin myynti- ja markkinointiyhtiössä.