Hyvä renki, huono isäntä.

Aino Pokela bloggaa: Someraivolta välttyäksesi sinun tarvitsee vain ajatella. Yksinkertaista, eikö?

Hyvä renki, huono isäntä.


Vaikka viimeksi luritin ilmoille varsinaisen somen ylistyslaulun (kyllä vaan, somekanava se pikaviestipalvelukin on), otan nyt asiakseni hieman rutista somesta.

Olen tehnyt sosiaalisen median parissa töitä jo yli kymmenen vuotta. Tässä viimeiset pari vuotta olen ollut huolissani sosiaalisen median muutoksesta. Erityisesti siitä sävystä, millä somessa puhutaan.

Sen sijaan, että somea valjastettaisiin hyvään, asioiden edistämiseen, vaikuttamiseen ja tiedottamiseen, siitä ollaan hyvää vauhtia tekemässä alusta yksinomaan vihapuheelle, nokittelulle, besserwisseröinnille ja mielensäpahoittamiselle.

Some on työkalu, jolla voisi saada aikaiseksi niin paljon hyvää, mutta me valitsemme käyttää sitä kinasteluun. Nykyään mikä tahansa asia saattaa päätyä sellaiseen päättömään amok-juoksuun, jossa sivustaseuraajat ihmettelevät, voiko tässä edes olla voittajia.

Valitettavasti medialla on iso rooli tässä. Iltapäivälehdistön repiessä lööppejä milloin mistäkin alun perin olemattomasta somekohusta, syntyy helposti sellainen kuva, ettei ääntä saa kuuluviin ilman sitä kuuluisaa someraivoa. Silloin se kovimpaan huutava saa eniten huomiota, vaikka voitaisiin ajatella kuten suuronnettomuuspaikalle tullessa: hiljaisimmat kaipaavat eniten auttajien huomiota.

Somekohua voi toki hakemalla hakea, mutta yhtä usein unohtuu siinä vahinkokohun keskiössä ihminen, joka ei postauksellaan tarkoittanut lainkaan mitään ikävää. Toki jokainen on vastuussa postaamisistaan eivätkä vitsi, vitsi- tai kännissä ja läpällä -selitykset ole enää aikoihin menneet läpi. Siksipä annan neuvon, jos sallitte.

Olen somekoulutuksia vetäessäni käyttänyt yksinkertaista nyrkkisääntöä muistuttamaan postausten tekijöitä ajattelemaan ensin, think before you post. Sääntö ei ole omaa keksintöäni, mutta olen todennut sen olevan hyvä apuväline, jos pohdit viestisi sävyä tai vaikutusta muihin ihmisiin.

Olitpa sitten töissä tai privaatisti postaamassa someen jotain, pysähdy hetkeksi miettimään: Onko kertomasi asia totta (true), hyödyllistä (helpful), innostavaa (inspiring), tarpeellista (necessary) ja ystävällistä (kind)?

Siis: Think before you post.

Tällä tavoin voit ainakin yrittää varmistaa oman selustasi ja välttää pahimmat karikot.

En usko somepaastoihin, mutta kesäloman voit kokeilla samaa, mitä minä olen koko kevään ajan tehnyt: napsauta älyluuristasi ilmoitukset pois päältä. Kaikkea ei nimittäin somessakaan tarvitse nähdä. Joka asiaan ei tarvitse kommentoida tai reagoida heti. Some on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Aino Pokela

Aino Pokela on viestinnän tekijä ja tapahtuma-alan ammattilainen, jolla on musta vyö sosiaalisessa mediassa. Aino kirjoittaa elämästä ja ilmiöistä, asiasta ja sen vierestä. Ainon löytää somesta tunnuksella @ainopokela.