Hymyiletkö vastaan tulevalle koiralle?

Timo Järvinen bloggaa: Jos hymyilet koirille, älä huolestu – niin tekevät muutkin.

Hymyiletkö vastaan tulevalle koiralle?


Päivittäiset kävelylenkit koiran kanssa todistavat mielenkiintoisen ilmiön. Ihmiset huomioivat varsin usein vastaan tulevan karvaturrin. Reaktiot, jotka ovat lähes poikkeuksetta positiivisia, vaihtelevat nopeista vilkaisuista ja hymyistä muutamaan ystävälliseen sanaan ja jopa pitkiksi venyviin juttutuokioihin.

Toki erityisen tyypillinen on tilanne, jossa kaksi koiraa kohtaa toisensa ja omistajat jäävät keskustelemaan lemmikeistään samalla kun koirat ”kättelevät” nuuhkimalla toistensa takapuolia. Rähinän alkaessa ehditään kertoa vain, että poika on vielä pentu – kuinka monta vuotta koiran iällä voi perustella holtittomat piruetit ja vesikauhun mieleen tuovan ääntelyn?

Varsin usein toistuu myös tilanne, jossa ihminen hymyilee koiralle mutta ei huomioi vastaan kävelevää ihmistä millään tavoin. Ymmärrän toki, etten henkilökohtaisesti herätä yhtä positiivisia tunteita kuin oma perromme – olen kuitenkin ymmärtänyt, että sama toistuu muidenkin taluttajien ja rotujen kohdalla.

Hankittuamme koiran olen altistunut samalle käyttäytymiselle myös itse. Aiemmin en kiinnittänyt kuolaaviin, sinne tänne ruikkiviin elikoihin juurikaan huomiota, mutta nyt huomaan seuraavani niitä liikuttuneena. Mitä ihmettä on tapahtunut?

Oman koiran hankkiminen avasi tunne-elämään uuden oven ja yhteyden. Vaikka keskellä yötä ulvova ja kaikkea liikkuvaa nylkyttävä velikulta välillä ärsyttääkin, positiiviset tunteet korvaavat sen monin verroin. On vaikeaa nousta väärällä jalalla pörröturkin loikatessa sänkyyn ennen herätyskellon soittoa. On mahdotonta olla hymyilemattä, kun olet poissa vain roskapussin viemisen ajan ja koira käyttäytyy kuin ei olisi nähnyt isäntäänsä viikkoon.

Koiran tunteet tarttuvat, vaikka me ihmiset emme niitä samalla tavoin kokisikaan.

Kun on elänyt jonkin aikaa oman koiran kanssa, toistenkin koirat alkavat herättää positiivisia tunteita. Viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaa raapustavansa äitienpäiväkorttiin koiran nimen lasten nimien rinnalle, isällinen ylpeys rinnassaan, muutos on tapahtunut – ja hymyily vastaan tuleville koirille on maailman luonnollisin asia.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Timo Järvinen

Timo Järvinen on Parempi Bisnes -verkkolehden päätoimittaja, yrittäjä ja kirjailija.