Auttaja on ylittänyt niukkuuden rajan

Henna Tarjanne-Lekola bloggaa: Elämän tehtävä on tuottaa riittävää onnellisuutta ihmiselle.

Auttaja on ylittänyt niukkuuden rajan


”Niukkuus vie voimat” (HS 8.4.18) artikkelissa pohditaan, miten jatkuva köyhyys vaikuttaa ihmismieleen samoin tavoin kuin pitkään jatkunut työelämän kiire. Niin rahan kuin ajan puute alentaa ihmisen elämänhallinnan tunnetta ja ihmisen mieli tunneloituu ja mentaalinen kapasiteetti supistuu. Pitkittynyt stressi heikentää ihmisen hyvinvointia, sen lähteestä riippumatta.

Tilanteessa, jossa voimavarat menevät perustarpeista – ruoasta ja asumisen kuluista – huolehtimiseen, energiaa ei löydy liikkumiseen, terveellisten elintapojen ja sosiaalisten suhteiden vaalimiseen.

Toisesta suunnasta kuulemme tutkimus- ja kokemustietoa siitä, miten juuri muiden auttaminen ja hyvien tekojen tekeminen lisäävät onnellisuutta ja hyvinvointia. Raha- tai aikaniukkuudessa elävien on vaikea löytää virettä muiden auttamiseen, kun huoli omasta jaksamisesta tai toimeentulosta painaa niskan päällä.

Yhtä lailla yrityselämän puolella pätee sama kaava: jos liikevaihto on niukkaa ja myynti takkuaa, niin mieli ei ole avoin luovuudelle, henkilöstön kannustamiselle ja uusille avauksille. Organisaation rakenteiden ja talouden tulee olla kunnossa ennen kuin on mahdollista auttaa muita ja tehdä hedelmällistä yhteistyötä.

Auttajan perusasioiden tulee olla kunnossa. Jos niukkuudesta saa niskalenkin ja hallinnan tunne palautuu, niin ihminen (tai yritys) saa arvokasta kokemusta käyttöönsä ja elämään voi löytyä uusia onnellisuus- ja kehitystasoja.

Aika ja ajan omaa hyvinvointia palveleva käyttö nousee entistä keskeisemmäksi hyvinvointitekijäksi. Hankimme yhä enemmän aineettomia elämyksiä palveluita ostamalla, kuten henkilökohtaista kunto-ohjausta, hierontaa, aivojumppaa, eli asiantuntijan aikaa itsellemme. Aitoja ihmistenvälisiä kohtaamisia ei kuitenkaan myydä kaupan hyllyllä.

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen mukaan onnellisuus ja itsearvostus rakentuvat toiminnan kautta. Jokainen voi tehdä hyviä tekoja ja niiden avulla lisätä myönteisiä tunteita itsessään ja ympärillään. Ojasen mukaan onnellinen ihminen haluaa muillekin hyvää.

Ihminen, joka selviää niukkuustaistelusta ja saavuttaa elämän hallinnan tasapainon, on oman aikansa herra. Ja silloin moni haluaa käyttää aikaansa muiden hyväksi, esimerkiksi toimimalla kokemusasiantuntijana, hyväntekeväisyystyössä, mentorina, vertaistukijana omassa lähipiirissään tai yhteisössään.

Yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa. Elämän tehtävä on tuottaa riittävää onnellisuutta ihmiselle. Todellinen sankari on aikaa antava läheinen, joka ottaa kädestä tunnelin pimeässä kohdassa.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Henna Tarjanne-Lekola

VTM Henna Tarjanne-Lekola on Viestinnän ja vuorovaikutuksen mahdollistaja & Eheys-keskuksen vetäjä vuodesta 2010. Henna työskentelee monipuolisesti kehomielen hyvinvoinnin ja itsetuntemuksen kehittämisen parissa, mm Tunne & Mieli -lehden toimittajana ja Eheys-keskuksen työyhteisövastaavana. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Henna on työskennellyt 15 vuotta yhdistys- ja yritysviestinnän parissa.